Duurzaam

Mijn schoonmoeder heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan, alleen heeft ze zelf geen idee hoe duurzaam ze in het leven staat. Ze is domweg opgevoed met het gegeven dat je niets mag verspillen. Dus eten weggooien is not done. Maar eigenlijk geldt dat voor alles wat nog bruikbaar is. Weggooien is zonde. Alhoewel mijn opvoeding in een ander tijdperk plaatsvond, begrijp ik haar. Feit is dat ook ik niet zit te wachten op het twaalfdelige gebloemde theeservies van haar overleden broer. Des al niet te min heb ik afgelopen weekend al uren op internet gespeurd naar inkopers die het misschien wel willen hebben.

Duurzaam leven is iets wat wij hier thuis ook nastreven. Qua hergebruik blinkt onze jongste hierin uit. Standaard komt er met Koningsdag meer speelgoed het huis in, dan er uit gaat. Op een kleedje op de vrijmarkt met hem zitten, draait meestal uit op een drama omdat hij op het moment suprême toch niet het spel wat eerder met goedkeuring voor de verkoop geselecteerd was, wilt afstaan. Gekscherend noemen wij hem soms onze kleine ‘hoarder’. Het is maar goed dat hij een hoogslaper heeft die hij via een trapje over zijn speelgoed kan bereiken. Maar eerlijk is eerlijk, niemand in huis kan zoals hij spelen met door anderen afgedankte spullen.

Mijn oudste heeft het ook wel begrepen. Zij is helemaal into vintage met een grote voorliefde voor tweehandskleding. Kapotte spijkerbroeken worden afgeknipt en met fleurige stofjes omgezoomd om als jeansshort een tweede leven te krijgen. En vol verve draagt ze mijn oude spijkerjack behangen met pins en mijn jaren 80 buttons.

Ikzelf doe mijn best maar misluk veelvuldig. Zo heb ik van die mooie zakjes om de losse groente bij de supermarkt in te doen. Nadat ik ze eerst steeds vergat, heb ik ze nu maar standaard in mijn boodschappentas zitten. Maar doe je best om bij land grootste kruidenier groente zonder plastic te kopen! Het meeste ligt al in plastic voorverpakt.

Ik weet het: ik ben niet consequent genoeg. Want kan op vrijdag ook best met mijn zakjes naar de markt. Of op de fiets naar één van de fruittelers of biologische tuinen in de buurt. Troost mezelf met de gedachte dat ik net als mijn moeder een ster ben in soep maken van restjes. En tuin technisch dragen we ook zo ons steentje bij. Sinds een tuinman, die ik ooit voor snoeiwerk consulteerde, onze tuin liefkozend een ‘woeste tuin’ noemde, heb ik het onkruid omarmd. Resultaat: een bij-, insecten- en vlindervriendelijke tuin! Alleen die paardenbloemen, daar blijf ik mij aan storen. Met als gevolg dat ik met Pasen niet op eieren maar op paardenbloemen joeg. En bij elk exemplaar dat ik uitstak hoorde ik in herinnering mijn opa zeggen; ‘Wel met de hele wortel he mèske, want anders komt-ie gewoon terug.’ Uhm…vrees dat ik ook hierin misluk, net als destijds als kind bij hem op de akker overigens.

Maar ik heb wel een top 10 aan favoriete duurzame producten, sites en apps die ik jullie zeker niet wil onthouden:
– pas op, nu begint het reclameblok, en nee ik krijg er niet voor betaald –

  1. Dopper (door mijn academische geschoolde lief de doppler genoemd maar dat refereert aan iets heel anders) Dit is een duurzame waterfles, die hier standaard iedere dag in de schooltassen meegaat. Ideaal omdat de dop meteen een bekertje is, inclusief elegant voetje.
  2. Waka Waka, een zaklamp op zonne-energie maar tevens een powerbank. Het is al vele malen onze reddende engel geweest op kampeeravonturen maar ook op festivals met een lege mobiel. Het mooie aan dit product is dat voor ieder exemplaar dat wij kopen er ook een exemplaar naar een ontwikkelingsland gaat waar er niet overal elektrisch licht is. Wil je geraakt worden door ontroerende verhalen dan moet je eens goed op hun website kijken.
  3. Pure Raindrop, eerlijk is eerlijk, deze staat nog op mijn tuin-verlanglijstje. Een regenton met geïntegreerde gieter die je tussen de regenpijp monteert.
  4. Facehalo, cadeautje van mijn lieve buurvrouw en daarmee mijn laatste ontdekking. Een uitwasbare make-up pad voor het verwijderen van make-up, zelfs watervaste mascara. Geen watjes meer nodig, en kan gewoon mee met de toch steeds aanwezige was hier in huis.
  5. Seepje, en die was doen we natuurlijk met dit wasmiddel gemaakt van de schil van de Sapindus mukorossi vrucht. Wanneer deze superschillen water zien maken ze een natuurlijke vorm van zeep aan die je kleding heerlijk schoon én zacht maakt. En met minder impact op het afvalwater!
  6. Krijg de kleertjes, een ruilwebsite voor kinderkleding opgericht door schoolpleinvriendinnen, mag natuurlijk in deze top 10 niet ontbreken. Ideaal voor de kleine maatjes wanneer broeken nog heel en t-shirts nog niet zijn verwassen voordat ze er uitgegroeid zijn.
  7. Boc’n Roll, een alternatief voor het broodtrommeltje. En meteen een placemat! Ze zijn er ook met allerlei leuke motiefjes.
  8. Lush, fresh handmade cosmetics. Hun bathbombs zijn favoriet onder mijn dochters. Eenmaal in het water geven ze een kleurenexplosie in het bad. De shampoobars vind ik geweldig, die gaan echt heel lang mee. Zonder conserveermiddelen EN plastic verpakkingen.
  9. En wist je dat je ook duurzaam op het internet kunt surfen? (Ik niet, maar mijn dochter wel.) Gebruik dan Ecosia als zoekmachine. Terwijl jij zoekt, planten zij bomen. De winst die ze maken gebruiken ze om bomen te planten op plaatsen  waar ze het hardst nodig zijn.
  10. Ook een tip van dochterlief; installeer Forest op je telefoon. Wanneer je je moet focussen op dat rapport met die deadline, of wanneer je jezelf wilt beschermen tegen zinloze uren rondhangen op social media, blokkeert deze app je telefoon. En ondertussen zie je een plantje groeien. En wanneer je jezelf echt aan wilt zetten tot digiminderen, kan het plantje uitgroeien tot een boom.